Wat zijn de gevolgen hiervan?

Seksueel geweld in de kindertijd kan langdurige gevolgen hebben voor de hersenontwikkeling - en dit zowel op het gebied van de anatomie als neurofysiologie-, op het psychisch functioneren, het risicogedrag, de levensverwachting en sociaal functioneren van zowel vrouwelijke als mannelijke slachtoffers.

Naast belangrijke negatieve effecten op het welzijn en de mogelijkheid van jonge en volwassen slachtoffers om deel te nemen aan de maatschappij door bijvoorbeeld te studeren, sport te doen, werken,...; kan seksueel geweld ook langdurige seksuele, reproductieve, fysieke en mentale gezondheidsproblemen veroorzaken.

Fysieke, seksuele en reproductieve gevolgen kunnen de volgende zijn:

  • Blauwe plekken, scheurtjes, verwondingen
  • Breuken
  • SOA & HIV/AIDS
  • Urineweginfectie
  • Chronische genitale en extra-genitale pijn
  • Verwondingen en bloeduitstortingen aan de vagina, het perineum en de anus
  • Amputaties,
  • Beperkingen
  • Ongewenste zwangerschap
  • Onvruchtbaarheid

Toch bestaat er nog geen universeel aanvaarde typologie van gevolgen wat vergelijkend wetenschappelijk onderzoek in de multidisciplinaire opvang en forensisch onderzoek van seksueel geweld bemoeilijkt.

Psychische en gedragsmatige gevolgen:
Er zijn heel wat slachtoffers die moeite krijgen met slapen, het geweld blijven herbeleven, bang zijn om terug langs de plaats te passeren waar het is gebeurd, doen alsof er helemaal niets gebeurd is, zeer prikkelbaar zijn en constant op hun hoede of zeer snel boos worden, zichzelf beginnen pijn te doen, geen zin meer hebben om te eten enzovoort.

In de eerste weken na het seksueel geweld is dit zeer normaal. Als dit langer dan een maand aanhoudt, dan kan er sprake zijn van een post-traumatisch stress stoornis (PTSS). Bij PTSS kan je in verschillende mate last hebben van volgende symptomen [24-26]:

  • Herbeleving: constant terug denken aan wat er gebeurd is, nachtmerries, flashbacks,...
  • Vermijding: vermijden van plaatsen, gebeurtenissen of personen die kunnen herinneren aan wat er gebeurd is,...
  • Verhoogde alertheid: snel prikkelbaar, constant op je hoede zijn, zeer snel schrikken,...
  • Negatieve gevoelens en gedachten: alsof je niets meer voelt, onverschilligheid, laag zelfbeeld, schaamte, zwarte toekomst zien voor zichzelf en de wereld, ...

Sommige slachtoffers gaan ook dissociëren en hebben het gevoel alsof ze niet meer in hun eigen lichaam wonen of beleven alles wat rond zich gebeurt alsof het een film is en geen realiteit.

Meestal verminderen deze symptomen met de tijd. Maar bij seksueel geweld dat ook gepaard gaat met fysiek geweld en bedreiging alsook bij verkrachting met meerdere plegers is er een hoger risico op chronische PTSS vastgesteld. Daarnaast komt PTSS bij slachtoffers van seksueel geweld vaak voor in combinatie met depressie, angst, hopeloosheid en vijandigheid.

Andere mogelijke psychische en gedragsgevolgen na een ervaring van seksueel geweld zijn: shock, ontkenning, zichzelf isoleren, een laag zelfbeeld, affectieve en angststoornissen, slaapproblemen, eetstoornissen, middelenmisbruik, sociale fobieën, zelfmoordgedachten en zelfmoord, agressie, genderrolverwarring, een verstoorde seksualiteitsbeleving en seksuele dysfunctie.

Daar bestaat hulp voor, maar soms is het zeer moeilijk om die zelf te zoeken en kan het goed zijn dat een vriend(in) daarbij helpt. Want onderzoek heeft aangetoond dat die negatieve gevolgen niet alleen van invloed zijn op het slachtoffer, ze kunnen ook schadelijk zijn voor hun omgeving, hun kinderen en hun gemeenschap.

Socio-economische gevolgen:
Slachtoffers kampen ook vaak met socio-economische gevolgen want we weten dat zij vaker stoppen met school, hun hobbies niet langer kunnen uitvoeren, stoppen met werken, genegeerd of gestigmatiseerd worden, of uit hun gemeenschap uitgestoten worden. 

©2017 NotOkay. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin